15 novembre 2007

Franstaligen blazen formatie niet op

De Franstaligen reageren woedend op de beslissing van Vlaams minister Marino Keulen (Open VLD) om de burgemeesters van Linkebeek, Wezembeek Oppem en Kraainem niet te benoemen. Toch blijft het bij spierballengerol en blazen ze de oranje-blauwe formatiegesprekken niet formeel op.
De beslissing is 'volkomen ondemocratisch', aldus Milquet in een communiqué. 'Terwijl het land kalmerende signalen nodig heeft om de dialoog tussen de gemeenschappen weer op gang te brengen, geeft de VLD-minister een totaal tegengesteld signaal af.' De CDH-voorzitter noemt het 'des te schokkender dat deze beslissing exact een week na de stemming over het splitsingsvoorstel van Brussel-Halle-Vilvoorde valt'.

'Belediging van de democratie' FDF-voorzitter Olivier Maingain noemt de beslissing van Keulen 'een belediging van de Franstaligen en de democratie'. Hij lanceerde een oproep aan 'alle Franstalige partijen om zich te herenigen met de UF (Union des francophones), de partij van de Franstaligen in de rand'. Maingain wil een gezamenlijk standpunt en een tegenaanval uitwerken. Dat schrijft de krant Le Soir donderdag.
Hij herinnert er ook aan dat 'er geen sprake is van deel te nemen aan institutionele onderhandelingen in een dergelijk klimaat'. MR-voorzitter Didier Reynders drukt zich voorzichtiger uit en houdt het erop dat dit geen goede start is voor een dialoog, die ook door de koning gevraagd wordt.'Nieuwe agressie'Op de RTBF-radio noemt PS-voorzitter Elio Di Rupo de beslissing van Keulen 'nieuwe agressie'. Hij roept de Franstaligen op om zich te verenigen en zo aan de Vlamingen duidelijk te maken 'dat wij de Franstalige bevolking van dit land vertegenwoordigen' en 'dat wij respect vragen'.

De PS-kopman vraagt dat de Franstalige partijen een driedelige lijst opstellen. Daarop moeten respectievelijk de dingen staan die nodig zijn om respect te creëren tegenover de Franstaligen alsook de dingen die bespreekbaar en onbespreekbaar zijn.'We staan tegenover Vlaamse partijen die een front gevormd hebben', aldus Di Rupo, die benadrukt dat de Franstaligen daarom niet in 'verspreide slagorde' de discussie mogen aangaan.Niet het einde van oranje-blauw Opvallend is dat ondanks de negatieve commentaren niemand bereid is oranje-blauw formeel op te blazen. De regeringsvorming ligt sinds de stemming over de splitsing van de kieskring Brussel-Halle-Vilvoorde in de kamercommissie Binnenlandse Zaken zo goed als stil. Naar verluidt zou formateur Yves Leterme (CD&V) achter de schermen volop aan een communautair akkoord werken.

Ecolo boos, maar vooral droevig 'De beslissing van Keulen is onwaardig omdat het om personen gaat die democratisch verkozen zijn. Ze kon ook niet op een slechter moment worden genomen', zei co-voorzitster Isabelle Durant donderdag. 'Bovendien komt dit van één van de partners van oranje-blauw.' Niettemin roepen ze op tot kalmte. Het is tijd om af te stappen van oekazes en ultimatums, vinden ze. 'Om de dialoog tussen de gemeenschappen vooruit te helpen, moet worden gepraat en moeten beide kanten signalen uitsturen'.

'Rechten van Franstaligen nationaal en internationaal respecteren' Reynders heeft andere opvatting van een dialoog Vlaamse oppositie in Rode niet blij met aanstelling burgemeester Reactie Leo Peeters: 'Keulen handelt correct' Vlaams Belang 'redelijk tevreden' over beslissing Keulen Vlaams Belang 'redelijk tevreden' over beslissing Keulen 'Wie wind zaait zal storm oogsten' Maingain spreekt van 'belediging Franstaligen en democratie'14/11/07: Nieuwe slag voor formatie'Tijd om de Vlamingen te bekampen'

Aucun commentaire: